Київщина, як осередок мотоспорту - мотокрос із покоління в покоління

У нашому житті дуже часто зустрічаються сімейні спортивні династії. Люди, які своє життя присвячують спорту, неодмінно мають за мету передати вміння та навички своїм дітям. Завдяки такій тенденції й формується ряд поколінь.

Взірцевим прикладом спортивної династії є сім’я Києнко з Броварів, Київської області. Ми познайомилися з ними на змаганнях «Відкритої особистої першості спортивно-технічного клубу «Сона» - 2021» (м. Буча).  

Саме тут, на Київщині, активно розвивається й стає трендом такий вид спорту, як мотокрос. СТК «Сона» - сучасний, новітній спортивний майданчик, на якому проводяться безліч як регіональних, так і міжнародних змагань із мотоспорту.  Завдяки родині Пащинських, засновникам і основоположникам клубу, СТК «Сона» має великий авторитет не тільки в Україні, а й за її межами. Цей клуб вважається одним із найкращих тренувальних баз у світі, адже мототрек відповідає всім міжнародним нормам і високому рівню технічної підготовки.

Цьогоріч відкриття сезону змагань на СТК «Сона» стартував із першого етапу, який відбувся 15 -16 травня. На ньому були представлені такі класи: Sidecar, Quad, Хобі (МХ2/МХ1), Ветеран, Новачок, 50 см.куб, 65-85 см.куб, Quad kids, MX2/MX1.

Сім’я Києнко стала учасниками класів МХ2/МХ1 та 65-85 куб.см. Говорять, що на СТК «Сона» вперше, але це їм не стало на заваді здобути нові перемоги. Вони обожнюють швидкість і адреналін, тому активно займаються й мають великий успіх у мотоспорті. 

Денис Юрійович Києнко – гарний чоловік, люблячий батько трьох прекрасних дітей, до того ж відмінний їм наставник у спорті мотокросу. Пан Денис зауважує, що будучи одинадцятирічним хлопчиком, відчув любов до мотоциклів і цього виду спорту ще в 1984 році. Тому з теплом згадує свої перші тренування в трудових ресурсах у Харкові. Його першим тренером і наставником був Доценко Леонід Федорович, який побачив справжній потенціал у новачку із перших занять. Тому дебютні змагання відбулися одразу ж із початковими тренуваннями в місті Лозова, Харківської області. З того часу й до сьогодні Денис Юрійович займається мотокросом, чим  і надихнув своїх синочків: Нікіту, Максима та Сашу. Всі вони перейняли справу батька й тепер мають великі успіхи в цьому виді спорту. 

Нікіта – найстарший син. Йому двадцять три роки. Він навчається в Харківському національному медичному університеті на хірурга. Нікіта займається мотоспортом із чотирьох років, але наразі не бере участі в змаганнях, тому що в пріоритеті – освіта. Коли приїжджає додому з Харкова (а це буває один раз у місяць), то обов’язково йде на тренування. 

Середній син – Максим. У свої сімнадцять уже збився з рахунку перемог у мотоспорті, бо займається ним вже цілих дванадцять років! Поспілкувавшись із юнаком, ми дізналися, що зараз він закінчує одинадцятий клас і готується до вступу на спеціальність фізичного виховання. Максим зауважує, що для нього яскравим прикладом для наслідування став його батько Денис. Тому з великою впевненістю й вірою досягає висот у спорті не тільки в Україні, а й за кордоном: Максим потрапляв у десятку найкращих мотоспортсменів. Рівень! 

«Для того, щоб досягти успіху в мотоспорті, як правило, треба займатися два рази на тиждень, - говорить Максим. - Щодо казусних ситуацій на треку, то їх траплялося чимало: як фізичного характеру, так і технічного. Мотоцикл виходив із ладу, а під час одного з тренувань - ламав ногу». 

Найменшенький мотоспортсмен  у сім’ї Києнко – Олександр. Йому всього десять років, а вже теж має успіхи в мотокросі: брав участь у змаганнях міжнародного рівня (Чемпіонат Європи в місті Ковель). Саша займається цим видом спорту з чотирьох років. 

«Це їх вибір і я його поважаю», - сказала Яна Києнко, мати юних майстрів спорту. Вона зауважує, що як будь-яка жінка, хвилюється й переймається за життя та здоров’я своїх чемпіонів, адже мотоспорт є не таким уже й безпечним. 

Династія Києнко має навіть свою емблему, яку Нікіта подарував у знак подяки своєму тренеру,  наставнику і просто прекрасному батьку. На ній зображено четверо спортсменів, тобто пан Денис і його сини: Нікіта, Максим і Олександр. 

На змаганнях «Відкритої особистої першості спортивно-технічного клубу «Сона» -2021», середній і молодший сини Києнко вибороли перемоги. Максим посів третє призове місце в класі МХ2/МХ1, а Олександр – почесне перше місце в класі 65-85 куб. см. Вітання переможцям!

Ми на власні очі побачили й переконалися, що будь-яка поставлена мета потребує великих зусиль. Кропітка й наполеглива праця ніколи не залишить осторонь тих, хто свято вірить у свої сили й впевнено «їде» до перемоги! А завдяки таким спортивним комплексам, як СТК «Сона», майбутнім спортсменам краще й легше здобувати нові вершини в мотоспорті!

Сніжана Розсудовська та Сніжана Барвінська,
кафедра журналістики УДФСУ 

Напишіть відгук

Заповніть поля нижче або авторизуйтесь клікнувши по іконці

Gravatar
Лого WordPress.com

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис WordPress.com. Log Out /  Змінити )

Twitter picture

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Twitter. Log Out /  Змінити )

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Facebook. Log Out /  Змінити )

З’єднання з %s